Özel Eğitim Gereksinimi Olan Bireylerin Sınıflandırılması

Özel Eğitimde Sınıflandırma

A. Zihinsel Engelliler 

1-Mental Retardasyon(Zeka Geriliği):
Zeka: Zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir. Zihnin algılama, bellek, düşünme, öğrenme gibi birçok işlevi içerir.
Zeka Geriliği: Doğumdan önce, doğum esnasında ve sonraki gelişim sürecinde, çeşitli nedenlerle zihin gelişimlerinde ve fonksiyonlarında oluşan yavaşlama, duraklama ve gerileme gösteren ve bunun sonucu olarak etkili, uyumlu davranışlarda gerilik ve yetersizlik gösteren sürekli bir durumdur.
Zeka Geriliğinin Sınıflandırılması 
1-Eğitilebilir Zihinsel Engelli: Zeka bölümü çeşitli ölçeklerde sürekli olarak 45–75 arasında olanlardır.
2-Öğretilebilir Zihinsel Engelli: Zeka bölümü çeşitli ölçeklerde sürekli olarak 25–44 arasında olup ta sağlık kurumları ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek özel eğitim ve rehabilitasyona muhtaç olanlardır.
3-Klinik Bakıma Muhtaç Zihinsel Engelli: Zeka bölümü çeşitli ölçeklerde sürekli olarak 0-25 arasında olup ta yaşama uyum sağlayamayan ve sağlık kurumlarında devamlı klinik bakıma ihtiyacı olanlardır.

2-Down Sendromu :Vücudun her hücresinde bulunan yapı taşlarına Kromozom denir.Normal insanda kromozom sayısı 23 çift iken hücre oluşumu sırasında çeşitli nedenlerle 21 nolu kromozomun XXY olarak parçalanmasına bağlı olarak kromozom sayısının 47 olması sonucu meydana gelen özre denir.
Down Sendromlu olan çocukların belli başlı fiziksel özellikleri:
1-Burun kökünün basık olması
2-Çekik gözler
3-Büyük dil
4-Geniş ve kısa parmaklar
5-Kuru cilt

3-Otizm :Psikolojik veya organik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir özürdür.Aşırı hareketli ve aşırı durgun olmak üzere iki tipi vardır.
İnsanlarla ilişki kurmada zorluk çekme gözgöze kontak kurmada zorluk,konuşmanın olmaması veya bir iletişim aracı olarak kullanılması,ritmik sallanma,arka arkaya tekrarlanabilen davranışlar belirli bir alana yönelik üstün yetenek(matematik,müzik,akılda tutma)gösterme otizmde görülen tipik özelliklerdir.Otistik çocuklarda da zihinsel özürlü çocuklarda görülen özelliklere rastlanılmaktadır.Bu nedenle çocuklarda otistik tanısı ve teşhisi konulması zordur.

4-Cerebral Palsy :Doğum sırasında,doğumdan önce ya da sonra beyinde meydana gelen bir harabiyet sonucu kaslarda felç,zayıflık,istek dışı kasılma normalden farklı hareketlerin görüldüğü özür durumudur.
Harabiyetin büyüklüğü,özür durumuna,beyinde meydana gelen bölgeye ve miktarına bağlıdır.Cerebral Palsyde görme,duyma,algılama,anlama ve hissetme fonksiyonlarında değişik derecelerde etkilenmeler görülmektedir.
Cerebral palsyli çocuklarda kaslar diğer özür gruplarına göre çok daha zayıftır.CP’li çocukların eğitiminde,eğitimci ile beraber mutlak surette fizyoterapist çalışmalıdır.Bu çocukların tümünde zeka geriliği olacak diye bir koşul yoktur.Ancak zeka geriliği olmasa bile duyu-motor alanda gerilik vardır.En çok karşılaşılan CP grubu spastiklerdir.

5-Fenilketanüri(FKÜ) :Doğuştan fenilalanin hidroksilaz enzimi eksikliği nedeni ile kanda fenilalanin düzeyinin yükselmesi,tyrosinenin azalması sonucu meydana gelen metabolik bir hastalıktır.Bebeklik döneminde teşhis ve tedavisi yapılarak çocuklarda ki olası zihinsel özür büyük ölçüde önlenir.

B:İşitme Engelliler 
İşitme duyarlılıkları gelişim,uyum,özellikle iletişim görevlerini yerine getiremediğinden dolayı Özel eğitim gerektirenlerdir.

C:Konuşma Engelliler
Dil ve konuşma sorunları bireyler arası sözel iletişimde her hangi bir nedenle ve her hangi bir boyutta ortaya çıkan aksaklıklar ve düzensizlik gösterenlerdir.

Ç:Görme Engelliler
a) KÖR :Bütün düzeltmelere rağmen iki gözle görme keskinliği 1/10’dan ve görüş açısı 20 dereceden aşağı olan eğitim,öğretim çalışmalarında görme gücünden yararlanmasına imkan olmayan kişidir.
b)AZ GÖREN:Bütün düzeltmelere rağmen iki gözle görme keskinliği 1/10 ile 3/10 arasında olan ve özel bir takım araç ve yöntemler kullanmadan eğitim,öğretim çalışmalarında görme gücünden yararlanması mümkün olmayan kişidir.

D:Ortopedik Engelliler

Bütün düzeltmelere rağmen iskelet,sinir sistemi kas ve eklemlerdeki özürlerinden dolayı normal eğitim öğretim çalışmalarından yeteri kadar yararlanamayanlara denir.

E:Birden Fazla Özrü Olanlar
Bir bireyin birden fazla özür grubuna sahip olmasıdır.(ÖR:zeka geriliği+görme özrü+spastik)

F:Süreğen Hastalığı olanlar
G:Üstün Zekalılar

Yorum bırakın