Telefon Uygulamaları

Görme Engelliler İçin Mobil Uygulamalar

Bir yıl evvel “Karanlıkta Diyalog Sergisi”ne katılmıştım. Görme duyunuzun olmadığı, 1 saat geçirdiğinizi hayal edin. Size sadece bir ses klavuzluk ediyor ve o sesin yönlendirmesine göre hareket ediyorsunuz. Empati kurabilmek adına, benim için çok kıymetli bir deneyimdi. O gün hissettiklerimi düşünüğümde, görme engelliler için mobil uygulamaların, onların hayatını ne derece kolaylaştırabileceğini daha iyi anlıyorum.

Görme engelli için mobil uygulamalar neler? derseniz işte hayatları kolaylaştıran uygulamalar:

Be My Eyes:

be my eyes ile ilgili görsel sonucu

 İsminden de anlaşılacağı üzere, dünyanın her yerinden görebilen insanları, görme engelliler ile buluşturan ücretsiz bir mobil uygulamadır. Uygulama, bir tuşa basarak, görme engelli kullanıcılar ile onlara “göz” olmaya gönüllü olanlar arasında canlı video bağlantısı kuruyor.  Gönüllüler, görme engellilerin hayatlarındaki zorlukları çözmek için, gözlerini paylaşıyorlar. 150 ülkede kullanılan  Be My Eyes, görme engellilerin, hayatlarını daha bağımsız yaşamaları için, teknoloji ve insan gücünden yararlanan, bence tam bir iyilik hareketi  Görme engellinin telefonunda kullandığı dile göre, gönüllülerle eşleştiriyor. Uygulama şimdilik İOS işletim sistemi için mevcut fakat Android versiyonu da yolda.  551.093 gönüllüden biri olarak, bir görme engelinin görmesine yardımcı olmak, benim de kalbimi güçlendiriyor

BlindSquare:

BlindSquare ile ilgili görsel sonucu

 Görme engelliler için mobil uygulamalar arasında en popüler GPS uygulmasıdır. Çevreyi tanımlar, bulunduğunuz yerleri ve kavşakları duyurur. Görme engellilerin, bağımsız seyahat edebilmelerini sağlayan uygulama, iOS cihazın GPS özelliklerini kullanarak konumu belirler ve çevre hakkında bilgi arar. Daha sonra en yararlı bilgileri sesli olarak kullanıcı ile paylaşır. BlindSquare’i, örneğin 300 metrelik alan içindeki en popüler kahveyi, en yakın hastaneyi veya postaneyi bulmak için kulallanabilirsiniz. BlindSquare İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Hollandaca, Fince, İsveççe, Norveççe, Danca, Çekçe, Rusça, Estonyaca, Lehçe, Arapça, Türkçe, Portekizce, Japonca, Yunanca, Romence, Hırvatça ve Macarca dillerinde sesli destek sağlamakta.

Google Talkback: 

Google Talkback ile ilgili görsel sonucu

Görme engelli kullanıcıların, Android cihazlarıyla etkileşimde bulunmalarına yardımcı olan bir erişebilirlik hizmetidir. Talkback uygulaması aktifken, ekranda neler olup bittiğini, neye dokunduğunuzu ve onunla ne yapılabildiğini bildirmek için sözlü, sesli ve titreşimli geri bildirimler geliyor. Uygulama sayesinde, görme engelli kullanıcılar, telefonlarının tüm özelliklerini sesli yönlendirmeler ile kullanabiliyorlar. Gelen mesajları sesli okutabilir, kendi sesleri ile mesaj yazdırabilirler veya çağrı atabilirler.

Sesli Adımlar: Görme engelliler için ülkemizde geliştirilen, kapalı alan keşif ve navigasyon (iOS) uygulamasıdır. Sesli Adımlar bugün 2 milyon metre kare alan ile erişim sağlamaktadır. Alış veriş merkezleri, havaalanları, hastaneler, üniversiteler, kamu binaları ve müzeler gibi her türlü kapalı mekanda Sesli Adımlar uygulaması kullanılabiliyor.

LookTel:

LookTel ile ilgili görsel sonucu

 Bu gerçek zamanlı tanıma teknolojisi, görme engelli kullanıcılara paketlenmiş ürünler, soda kutuları, para, CD’ler, yer işaretleri gibi nesneleri tarama ve anında tanıma olanağı sağlıyor. LookTel uygulaması iOS için için geliştirilen bir uygulamadır.

KNF Reader:

KNF Reader ile ilgili görsel sonucu

 Android cihazlar için geliştirilen uygulama, basılı metinleri yüksek kalitede konuşmaya dönüştürerek, smartphone da tek düğmeye dokunarak gerek tek sayfalı gerekse birden çok sayfalı belgelere, doğru, hızlı ve verimli erişim sağlıyor.  Görüş Alanı Bildirimi, Otomatik Sayfa Algılama ve Eğim Kontrolü sayesinde, doğru görüntü elde etmek kolaylaşır. Uygulama, kullanıcıların, mektup, reçete, basılı ders notları gibi her türden basılı metnin ve karşılaşabileceği başka belgelerin görüntülerinin alınmasını sağlar. Tescilli belge analiz teknolojisi, görüntüdeki kelimeleri belirler ve Braille erişimine de olanak vererek bunları yüksek kalitede metin okuma fonksiyonuyla, yüksek sesle okur. KNFB Reader, çeşitli dillerdeki basılı malzemeleri tanıyabilir ve okuyabilir. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Felemenkçe (Belçika), Felemenkçe (Hollanda), İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Danca, İsveççe, Lehçe, Norveççe, Rusça, Fince, Bulgarca, Çekçe, Estonya, Yunanistan ve Ukrayna dillerinde tanımlama ve okuma yapabilir.

Sesli Hesap Makinesi:

Sesli Hesap Makinesi ile ilgili görsel sonucu

 Profesyonel bir hesap makinesinin yapabileceği işlemlerin bir çoğunu sadece konuşarak yapabileceğiniz bir uygulamadır. Sesinizle logoritma, üs alma, faktoriyel ve trigonometrik gibi birçok işlemi kolaylıkla yapabilmenin yanı sıra, günlük Dolar, Euro ve Sterlin para birimlerini Türk lirası karşılıklarını da sadece ses komutu vererek öğrenebilirsiniz. Uygulamanın yazı ile hesaplama desteği de bulunmaktadı

Color ID Free:

Color ID Free ile ilgili görsel sonucu 

Renk tanımlayıcı iOS uygulamasıdır. iPhone’unuzdaki veya iPod touch’ınızdaki kamerayı kullanarak, gerçek zamanlı olarak gördüğü rengi seslendirir.

Bir gün, görme engelli biriye yaptığım, kısa sohbet sırasında bana, “Bizleri gördüğünüz de, nazikçe yaklaşıp ‘Yardıma ihtiyacınız var mı?’ diye sormaktan çekinmeyin. Çünkü bizim her zaman birilerinin yardımına ihtiyacımız var.” demişti. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon engelli var. Bunun yaklaşık 80 bini görme engelli. Maalesef ülkemizde, engelli insanlarımızın, özgürce, hayatın içinde yer alabilmeleri için uygun şartları sağlayamıyoruz. Teknolojiyi kullanarak engellerin kalkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, engelli insanlarımızın, diğer tüm insanlar gibi eksiksiz yaşam hakkını kullanabilmelerini diliyorum.

Yorum bırakın