Koklear İmplant

 

Koklear implant nedir ve kimler için uygundur?

Koklear implant nedir ve kimler için uygundur?Koklear implant, iç kulakta meydana gelen sorunları gidermeye yarayan tıbbi bir cihazdır. İşitme cihazları, sesin şiddetini yükseltirken koklerar implant, beyne ses sinyallerini göndermede problem yaşayan kokleanın görevlerini yerine getirir.

Koklear İmplant, sesleri kodlanmış elektriksel uyarımlara dönüştürür. Bu uyarımlar işitme sinirini uyarır ve beyin tarafından ses olarak algılanır.

Koklear İmplant kimler için uygundur?

Koklear implantın her iki kulakta da orta ya da ağır şiddette işitme bozukluğu olduğu durumlarda, işitme cihazından yeterli faydayı göremeyenlerde kullanılması uygundur. Koklear implant genelde iki kulağa birden takılır.

Koklear implant operasyonunun avantajları nelerdir?

Koklear implant operasyonunda genel anestezi altında, kulak arkasından, iç kulağa delik açılarak implant takılır. Koklear implant operasyonu 2-4 saat süren, ağrısız bir işlemdir. Hastalar, genellikle ertesi gün sosyal yaşamlarına dönerler.

Koklear implantın avantajlarıKoklear implantın avantajları şunlardır:

  • Koklear implantla cümle anlama oranı %80’dir (İşitme cihazlarında %10’dur). Kişiler çevresel sesleri daha iyi anlayarak, günlük yaşam daha iyi adapte olabilmekte ve korna, alarm ve siren sesi gibi sesleri algılayarak kendilerini daha güvenli hissedebilmekteler.
  • Gürültülü ortamlarda sesler daha iyi ayırt edilebilir.
  • Telefonda konuşmak daha kolaydır.
  • Kişi dinlediği müzikteki notları daha detaylı algılayarak, daha etkin ve keyifli bir şekilde müzik dinleyebilir.

Tüm bu yukarıda saydığımız avantajların görülebilmesi bazı faktörlere bağlıdır. Koklear implantın başarısı, işitme kaybının ne kadar zamandır yaşandığı ve ne kadar ileri düzeyde olduğuna, iç kulağın durumuna, kişinin cihazı kullanarak ne kadar fazla pratik yaptığına bağlıdır.

Koklear implant kullanılırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Koklear implant cihazının dışında bulunan kısmı daima kuru olmalıdır.
  • Kişi, statik elektrik almaktan mümkün olduğunca kaçınmalıdır.
  • Cep telefonu gibi radyo dalgaları kullanan aletler, cihazın sesi iletmesini kısa süre de olsa engelleyebilirler.
  • Başa darbe almaktan kaçınılmalıdır.

İşitme cihazının yeterli olduğu durumlarda, çok uzun süredir var olan işitme kaybı nedeniyle işitme siniri uyarılmadıysa ya da hasarlıysa, işitme kaybı iç kulak ile ilgili değilse, hasta için genel anestezi ve ameliyat tehlike oluşturuyorsa koklear implant operasyonu yapmak uygun değildir.

Yorum bırakın