Küreselleşme

Küreselleşme Nedir? Küreselleşmenin Etkileri Nelerdir?

Küreselleşme Nedir? Küreselleşmenin Etkileri Nelerdir?

Günümüzde oldukça fazla kullandığımız küreselleşme kavramı tam olarak nedir ve insanlar açısından neden önemlidir; Küresellik canlılar için bir tehdit oluşturur mu? Küreselleşmenin nedenleri nelerdir? İşte, küreselleşme ile ilgili bilgiler…

Küreselleşme: Dünya insanlarının ekonomik, siyasi, iletişim ve sosyal açılardan birbirine yakınlaşması ve bir bütün olma yolunda ilerlemesidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, değişen ve gelişen dünya düzeninde birçok yenilikler meydana gelmiştir.

Özellikle 21.yüzyılın internet çağı olmasıyla dünya artık küresel bir köy haline gelmiştir. Yani size kilometrelerce uzak olan kişilerden dakikası dakikasına haber alabilir ve hiç gitmediğiniz dünya ülkelerinin insanları ile kolay bir şekilde iletişime geçebilirsiniz.

Küreselleşme insanlığın en temel sorunu olan tüketim küreselleşmesine de yol açmıştır. Sömürü ve tüketim devlet aracı olarak sömürü ülkelerin tarih boyunca yaptığı ve günümüzde de devam ettiği sömürgecilik iletişimin gelişmesiyle birlikte uluslararası bazda devam etmektedir.

Küreselleşmenin Temel Sebepleri Nelerdir?

Küreselleşme durduk yere ortaya çıkan bir kavram değildir. Küreselleşmenin oluşmasında belli başlı sebepler vardır. Bu sebepler 5 ana dalda irdelenmektedir. İşte, Küreselleşmenin 5 temel nedeni…

Serbest Ticaret : Dünya hükümetleri pek çok ihracat ve ithalat bariyerini ve gümrük tarifesini kaldırdı. Mesela, 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında serbest piyasa reformları uygulamaya başlayan Çin, ihracat piyasasındaki pek çok kısıtlamayı kaldırdı.

Dış Kaynak Kullanımı: Şirketler, mal ve hizmet üretimini denizaşırı ucuz ülkelere taşıyarak tasarruf etmeye başladı. Pek çok üretici Amerika ve İngiltere’deki fabrikalarını kapatıp, üretimi, işçilerin daha ucuza ve daha kötü koşullarda çalıştığı Çin, Meksika gibi ülkelere taşıdı.

İletişim Devrimi: İki önemli devrim uluslararası ticareti kolaylaştırdı. İlki ‘’konteynerleştirme’’ adı verilen bir süreçtir. Standart boyutlarda konteynerlerle malların dünya çapında taşınmasının sağlanması, masrafları ve yol süresini azaltmıştır. İkinci devrim ise geniş bant devrimidir.

Liberalleşme: Soğuk savaş döneminde sınırlarını yabanı ilişkilere kapamış pek çok ülke açılmaya teşvik edildi. Bu, batı şirketlerinin yeni pazarlara girmesini sağladı.

Yasal Uyum: dünya ülkeleri, mülkiyet ve fikri mülkiyet kanunlarına birbirine uyumlu hale getirmeye başladı. Buna göre Amerika’da verilen bir patent Çin’de de geçerli oldu.

Küreselleşen İnsan

yarış

İnsanlar da küreselleşiyor. Artık toplumlar birbirlerini sanal dünya aracılığıyla yakından tanıyıp artık birbirlerine benzemeye çalışıyorlar. Taklitçi, yozlaşan toplum yapıları ortaya çıkmaktadır. İletişim ağlarının genişlemesiyle, erişimin kolay olmasıyla birlikte her ne kadar bilgi daracığımız artsa da bir yandan da aldığımız bilgileri araştırmadan alarak yozlaşma oranımız da bir o kadar artıyor. Evet, insan için yararlı olan, kullanışlı bilgilerin alınması gerekiliyor ancak bu bilgileri olduğu gibi, yaşantımıza sokmaya çalışırsak ya da taklit ederek başka insanlara özenerek yaşamımızı inşa etmeye çalışırsak o zaman kendimiz olmaktan çıkar ve artık başka insanlar olmaya başlarız. Onun için aldığımız bilgileri yaşayışımıza uygun şekillendirip bu şekilde hayatımıza adapte etmeliyiz.

Küresel Tehdit

küreselleşme

Küreselleşme ile birlikte artık dünyanın bütün ülkeleri birbirine bağlı yaşıyor. Amerika’da yaşanılan bir kriz Türkiye’de yankı buluyor ya da savaşlar iki ülke arasında değil topyekun bir şekilde yapılıyor. Buna en iyi örnek 1. ve 2. Dünya Savaşları gösterilebilir. Günümüzde artık bir ülkede yaşanılan ekonomik kriz diğer ülkeleri de etkisi altına almaktadır. Önceden bir ülkede yaşanılan kıtlık o ülkeyi sadece etkisi altına alırken şimdi artık bütün ülkeleri etkisi altına alabiliyor.

Yaşanılan en ufak bir siyasi kriz bütün ülkeleri etkiliyor. Bunun gibi sorunlar çoğaldıkça insanlığın sonunun nereye gideceği merak konusudur.

Yorum bırakın